Pasztet z dziczyzny z chutney jabłkowym

Pasztet z dziczyzny z chutney jabłkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasztet

  • podgardle z dziczyzny

    400 g (z sarny)
  • szponder wieprzowy

    200 g (mostek)
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • liść laurowy

    2 szt.
  • woda

    200 ml
  • wino czerwone

    200 ml
  • wątróbka

    200 g (wieprzowa)
  • sól

  • smalec

  • wędzony boczek

    200 g (w plastrach)

Mieszanka przypraw mielonych

  • ziele angielskie mielone

  • pieprz czarny mielony

  • owoc jałowca

  • gałka muszkatołowa mielona

Chutney jabłkowy

  • jabłka

    3 szt.
  • woda

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • porto

    100 ml
  • cynamon mielony

  • goździki

    3 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • imbir

    1-2 cm
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Dodaj smalec do głębszej patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i mieszankę przypraw - lekko podsmaż. Umyte i oczyszczone mięso przypraw solą i pieprzem. Wylej całą wodę, dodaj liść laurowy i duś do miękkości. Dodaj czerwone wino i pokrojoną w plastry wątrobę. Duś krótko. Wyciągnij liść laurowy i pozostałe przyprawy (mieszankę) i przełóż do naczynia do zapiekania.
Do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika wstaw mięso. Zapiekaj pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Wystudź mięso i zmiel w maszynce.
Formę keksówkę wyłożyć plasterkami boczku, nałożyć masę pasztetową. Na wierzch zawinąć wychodzące poza foremkę końcówki plasterków boczku.
Formę owinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w temp. 160°C.
Po upieczeniu pasztet wystudzić, zdjąć folię i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
Chutney jabłkowy:
Obierz jabłka i zetrzyj dwa na grubych oczkach i jedno na drobnych.
W garnku przygotuj karmel (wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy 2 łyżki cukru). Do karmelu dodaj starte jabłka, około 1-2-centymetrowy starty imbir, połowę pokrojonej papryczki chili, pół łyżeczki cynamonu, 3 goździki i wlej jeden kieliszek wina porto.
Gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jeśli chutney ma za mocny smak, możemy złagodzić go tartym jabłkiem i gotować jeszcze chwilę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

23.01.2018 09:53
Na pewno bardzo smaczny pasztet, przyznaje że jeszcze dziczyzny nie jadłam.;)

bietka

22.01.2018 19:22
Z chęcią bym go spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat