Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z dziczyzny z chutney jabłkowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pasztet z dziczyzny z chutney jabłkowym przygotuj na specjalne okazje. Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

Pasztet:

podgardle z dziczyzny 400 gramów
szponder wieprzowy 200 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
woda 200 mililitrów
wino czerwone 200 mililitrów
wątróbka 200 gramów
sól
smalec
wędzony boczek 200 gramów

Mieszanka przypraw mielonych

Ziele angielskie mielone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Chutney jabłkowy:

jabłka 3 sztuki
woda 3 łyżki
cukier 2 łyżki
porto 100 mililitrów
Cynamon mielony Prymat
Goździki całe Prymat 3 szt.
papryczka chili 1 sztuka
imbir 1-2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z dziczyzny z chutney jabłkowym

Są dania, które chociaż przygotowywane są sporadycznie to jednak potrafią zapaść w pamięci. Tak będzie z tym pasztetem - koniecznie podajcie go z chutney jabłkowym. Całość smakuje obłędnie.

Do przygotowania pasztetu wykorzystane zostało podgardle z sarny. Ale możecie je zastąpić inną dziczyzną. 

Dodaj smalec do głębszej patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i mieszankę przypraw - lekko podsmaż. Umyte i oczyszczone mięso przypraw solą i pieprzem. Wylej całą wodę, dodaj liść laurowy i duś do miękkości. Dodaj czerwone wino i pokrojoną w plastry wątrobę. Duś krótko. Wyciągnij liść laurowy i pozostałe przyprawy (mieszankę) i przełóż do naczynia do zapiekania.

Do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika wstaw mięso. Zapiekaj pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Wystudź mięso i zmiel w maszynce.

Formę keksówkę wyłożyć plasterkami boczku, nałożyć masę pasztetową. Na wierzch zawinąć wychodzące poza foremkę końcówki plasterków boczku.
Formę owinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w temp. 160°C.

Po upieczeniu pasztet wystudzić, zdjąć folię i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.

Chutney jabłkowy:
Obierz jabłka i zetrzyj dwa na grubych oczkach i jedno na drobnych.
W garnku przygotuj karmel (wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy 2 łyżki cukru). Do karmelu dodaj starte jabłka, około 1-2-centymetrowy starty imbir, połowę pokrojonej papryczki chili, pół łyżeczki cynamonu, 3 goździki i wlej jeden kieliszek wina porto.
Gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jeśli chutney ma za mocny smak, możemy złagodzić go tartym jabłkiem i gotować jeszcze chwilę.

Zupa z dziczyzny to pomysł na rozgrzewający obiad zimową porą. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.01.2018 09:53
Na pewno bardzo smaczny pasztet, przyznaje że jeszcze dziczyzny nie jadłam.;)
bietka 22.01.2018 19:22
Z chęcią bym go spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak