Włoskie risotto z krewetkami

Włoskie risotto z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    1/2 kg
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • rosół drobiowy

    8 szklanek
  • masło

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt. (mała)
  • czosnek

    4 ząbki (wyciśnięte)
  • ryż arborio

    2 szklanki
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • parmezan starty

    1,5 szklanki
  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wypłucz, a następnie oczyść i osusz dokładnie krewetki. Polej je oliwą z oliwek, posyp papryką i sporą ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Umieść je w naczyniu do pieczenia i włóż do lodówki.

Podgrzej rosół w rondlu na małym ogniu.
Rozpuść masło na patelni, doprowadzając je do letniej temperatury. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż od 2 do 3 minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodaj ryż i mieszaj dokładnie przez 1-2 minuty. Dodaj białe wino i mieszaj do czasu, aż ilość alkoholu na patelni się zredukuje. Zacznij stopniowo dodawać ciepły wywar, chochla po chochli, często mieszając. Dodawaj kolejną chochlę, dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Dodanie większości wywaru powinno zająć ok. 18 minut.

Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest ugotowany, najlepiej minimalnie twardy, a danie ma konsystencję gęstej owsianki.
Na 5 minut przed końcem włóż naczynie z krewetkami do piekarnika. Piecz przez 5 minut albo do czasu, kiedy krewetki zrobią się różowe.

Do gotowego risotto dodaj ser parmezan oraz zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z ułożonymi na wierzchu krewetkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

13.03.2018 16:37
Nie przepadam za krewetkami, ale patrząc na to zdjęcie, chętnie zjadłabym takie danie. :)

bietka

22.01.2018 19:23
Pięknie się prezentuje : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat