Sposób przygotowania

Zmieszaj mleko z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru i zostaw ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W misce połącz pozostałą mąkę ze skórką cytrynową i szczyptą soli. Wymieszaj całość z zaczynem drożdżowym, dodaj jajka i mieszaj do uzyskania delikatnego ciasta. Nakryj wszystko ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Na patelni podgrzej olej. Zrób małe naleśniki, smaż je mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Przed obróceniem naleśnika, włóż do niego 4 plastry banana.
Marmolada:
Wymieszaj 200 ml wody z cukrem, sokiem pomarańczowym i szczyptą soli w rondlu. Dodaj pokrojony miąższ dyni i sok z imbiru. Gotuj na małym ogniu, aż dynia lekko się rozgotuje. Pilnuj by całość nie zgęstniała. Nadziewaj naleśniki marmoladą.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Na sam widok ślinka mi cieknie :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Bardzo lubimy naleśniki, dlatego porywam chociaż jeden bardzo smakowity naleśnik;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !