Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seleriada - marynowany seler w occie winnym i miodzie lipowym z serem ricotta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ocet winny 100 ml
miód lipowy 100 ml
Goździki całe Prymat 6 szt.
ser ricotta 70 g
orzechy włoskie 5 g
orzechy laskowe 5 g
seler 500 g
kurkuma 1 szczypta
rukola 80 g

Dressing

miód lipowy 40 ml
ocet winny 15 ml
olej dyniowy 15 ml
oliwa czosnkowa 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Seleriada - marynowany seler w occie winnym i miodzie lipowym z serem ricotta

Wszystkie składniki dresingu blendujemy i odstawiamy na godzinę. Ocet gotujemy w 100 ml wody z goździkami i kurkumą, studzimy i dodajemy miód. Selera kroimy na mandolinie na 0,5 mm plastry i zanurzamy w zalewie, odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku w 190˚C. Selera układamy jak carpaccio, posypujemy rukolą i układamy cienko pokrojony ser ricotta i prażone orzechy. Tuż przed podaniem polewami Seleriada dresingiem.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.01.2018 10:04
Ale to wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak