Seleriada - marynowany seler w occie winnym i miodzie lipowym z serem ricotta

Seleriada - marynowany seler w occie winnym i miodzie lipowym z serem ricotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ocet winny

    100 ml
  • miód lipowy

    100 ml
  • goździki

    6 szt.
  • ser ricotta

    70 g
  • orzechy włoskie

    5 g
  • orzechy laskowe

    5 g
  • seler

    500 g
  • kurkuma

    1 szczypta
  • rukola

    80 g

Dressing

  • miód lipowy

    40 ml
  • ocet winny

    15 ml
  • olej dyniowy

    15 ml
  • oliwa czosnkowa

    10 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dresingu blendujemy i odstawiamy na godzinę. Ocet gotujemy w 100 ml wody z goździkami i kurkumą, studzimy i dodajemy miód. Selera kroimy na mandolinie na 0,5 mm plastry i zanurzamy w zalewie, odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku w 190˚C. Selera układamy jak carpaccio, posypujemy rukolą i układamy cienko pokrojony ser ricotta i prażone orzechy. Tuż przed podaniem polewami Seleriada dresingiem.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

23.01.2018 10:04
Ale to wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat