Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 200 gram
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Nadzienie

jabłka 1 kg
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 1 litr
cukier 1/2 szklanki

Dodatkowo

cukier puder

Porada

Ciasto robię z połowy proporcji składników w tortownicy o średnicy około 20 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo-jabłkowe

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch.
Ucierając - powoli wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Masę delikatnie połączyć z ubitą (na sztywno) pianą z białek.
W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem)
3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach.
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:45
dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak