Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 duża
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
ziemniaki 3 szt
mięso mielone wieprzowe 300 g
olej 2 łyżki
kapusta biała 1/2 małej główki
grzyby suszone 3-4 szt
kasza pęczak 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
warzywa 5-6 strąków okry
Kminek mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą

Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Kapustę szatkujemy.
Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty.
Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min).
Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości kaszy.
Po 5 minutach od momentu dodania koncentratu dodajemy pokrojoną okrę.
Do smaku doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak