Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm; 9 porcji

kasza jaglana 1/2 szklanki
woda 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
olej 50 ml
ksylitol 1 szklanka
kakao 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

pistacje 100 gram (solone, obrane)

Porada

Zdrowe, rozpływające się w ustach brownie i... dodatkowo bez glutenu? Tak, to naprawdę możliwe!

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia, a następnie dodać jajka, olej, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.

(*) Do garnuszka z 1,5 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić do ostudzenia.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
Krok 1 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
2
Całość wymieszać blenderem lub w malakserze do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Krok 2 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
3
Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu ułożyć pistacje.
Krok 3 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
4
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Kroić dopiero po ostudzeniu.
Krok 4 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:45
dobre ciasto.
Joanna Kryla 22.01.2018 11:26
Pysznie i zdrowo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak