Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
szynka wieprzowa 400 gram
buraki czerwone 600 gram
ziemniaki 3 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
marchew 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
śmietana 100 gram
soczewica czerwona 1 szklanka
pieprz
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą

Mięso dokładnie umyć, zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli himalajskiej i gotować do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso, a wywar przecedzić przez sito.
Buraki i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej.
Do wywaru wrzucić warzywa i gotować 20 minut od momentu wrzenia.
W rondelku zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić soczewicę i gotować 13 minut, pod koniec posolić. Odcedzić soczewicę i dodać do zupy.
Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy (aby się nie zważyła) oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak