Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

matiasy 400 g filetów

Zalewa

przecier pomidorowy 200 g
por większy
śliwki suszone 15
olej 3 łyżki
woda 3 łyżki
sól i pieprz
cukier
cynamon szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Przyprawa curry orientalna Prymat łyżeczka
majeranek płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki.
Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem.
Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam.
Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak