Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAPUSTA KISZONA Z PODGRZYBKAMI I ŻURAWINĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 300 g mrożonych, u mnie podgrzybki
kapusta kiszona 1/2 kg
cebula średnia
jabłko 1/3
olej 2 łyżki
woda 3/4 szklanki
żurawina suszona 100 g
sól i pieprz
kminek 1/2 łyżeczki
sos sojowy łyżka
cukier 1-2 łyżeczki, opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA KISZONA Z PODGRZYBKAMI I ŻURAWINĄ

Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki.
Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem.
Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię).
Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając.
Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję.
Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać).
Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak