Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA KISZONA Z PODGRZYBKAMI I ŻURAWINĄ
Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem.
Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię).
Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając.
Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję.
Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać).
Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam.