Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z suszonymi śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kg wiaderko
cukier drobny 210 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
olej rzepakowy 3 łyżki
budyń waniliowy 70 g
śliwki suszone kilkanaście
rum 1/2 łyżki
herbatniki w czekoladzie kilka sztuk
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z suszonymi śliwkami

Twaróg miksujemy z dwoma cukrami, następnie wciąż mieszając dodajemy po jednym jajku.Na koniec wsypujemy proszek budyniowy, olej, szczyptę soli i chwilę miksujemy.
Spód tortownicy 22 cm wykładamy papierem, boki delikatnie natłuszczamy i posypujemy mąką.
Śliwki zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną odlewamy wodę i zalewamy rumem.
Spód tortownicy wypełniamy herbatnikami ( czekoladą do góry ), na nich równo rozkładamy namoczone śliwki, wszystko zakrywamy masą serową.
Pieczemy w 180 C około 60 minut.
Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak