Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z mięsem i płuckami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 15 g
woda letnia + mleko pół na pół 250-270 ml
olej rzepakowy 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

nadzienie

łopatka wieprzowa ok.700 g
płucka wieprzowe ugotowane 600 g
cebula 1 duża
ząbki czosnku 2sztuki
rosół z łopatki około 1/3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z mięsem i płuckami

Łopatkę gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Ugotowane mięso mielimy z płuckami, cebulą i czosnkiem.
Masę mięsną przesmażamy na patelni, podlewamy rosołem z łopatki, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Ciasto.Drożdże zalewamy letnią mieszanką wody i mleka. Do mąki dodajemy sól, cukier, zioła, mieszamy, dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. Pierogi układamy na blaszce pokrytej papierem, do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak