Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe po góralsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na panierowane roladki drobiowe z oscypkiem i żurawiną, czyli góralska wersja kotletów de volaille. Palce lizać!

Składniki:

Na roladki

pierś z kurczaka 2 szt
żurawina suszona 3 łyżki
oscypek 5 dag
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
mąka kukurydziana 2 łyżki
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia

Na ziemniaczki

ziemniaki 4 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
rozmaryn świeży do smaku
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
masło 1 łyżka

Ponad to

konfitura żurawinowa wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe po góralsku

Delikatne soczyste mięso z piersi kurczaka połączone ze słonym oscypkiem i cierpko-słodko żurawiną, a do tego obsmażane ziemniaczki z rozmarynem, wszystko podane z konfiturą żurawinową.

Będę nieskromna - roladki schabowe po góralsku wychodzą pysznie. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami!

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przeciąć w poprzek ostrym nożem, tak żeby uzyskać jak największą powierzchnię, jednocześnie nie uszkadzając mięsa. Następnie, najlepiej przez folię spożywczą mięso rozbić.
Krok 1 - Roladki drobiowe po góralsku foto
2
Piersi posypać z obu stron solą i pieprzem. W szerszej części mięsa ułożyć plasterki oscypka i żurawinę. Następnie zwinąć ciasno zgrabne roladki.
Krok 2 - Roladki drobiowe po góralsku foto
3
Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w mące kukurydzianej, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu aby roladki usmażyły się w środku.
Krok 3 - Roladki drobiowe po góralsku foto
4
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące obtoczyć w maśle i posypać przyprawami. Podsmażyć na złoto na patelni. Roladki podawać z gorącymi ziemniaczkami i konfiturą żurawinową. Smacznego!
Krok 4 - Roladki drobiowe po góralsku foto

Roladki drobiowe po góralsku to jeden z wariantów na przygotowanie kotleta de volaille.

Zobacz jak przygotować:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak