Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z drobiowo - grzybowym farszem
Ciasto naleśnikowe;
Mąkę przesiać do wyższego naczynia dodać jajka , startą skórkę z pomarańczy, sól ,tymianek oraz koperek.
Wszystko razem wymieszać a następnie dodawać na przemian rozpuszczone wystudzone masło oraz mleko.
Mieszać do momentu aż powstanie płynne gładkie ciasto.
Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z na złoty kolor z obu stron.
Farsz;
Filet z kurczaka po oczyszczeniu i opłukaniu pokroić w paseczki lub kostkę a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju doprawiając przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry,następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju dodając pod koniec smażenia obraną pokrojoną cebule .
Do podsmażonych pieczarek dodać obsmażonego kurczaka,dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz śmietanę.
Całość wymieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut bez przykrycia do odparowania części płynu na małym ogniu.
Farsz nakładać na naleśniki następnie zwijać w rulon.
Pieczarki można skropić sokiem z cytryny ( ja nie skropiłam gdyż zabrakło mi w domu cytryny)