Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na butelce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kurczak 1,6 kg,
piwo jasne 1 butelka

marynata;

olej rzepakowy 1/4 szkl.z czosnkiem i bazylią
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka,
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka,
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka,
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku świeżo mielony pieprz
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce

Z oleju rzepakowego i przypraw robimy marynatę.
Oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka średniej wielkości nacieramy dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą na zewnątrz jak i wewnątrz, a także obkładamy obranymi pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku.
Kurczaka przekładamy do miski przykrywamy ścierką i wkładamy na noc do lodówki.
Butelkę z piwem zamaczamy w wodzie aby łatwiej ściągnąć etykietę. Zdejmujemy etykietę z butelki z piwa i myjemy butelkę do czysta. Następnie butelkę piwa odkapslowujemy nakładając kurczaka kuprem do dołu.
Gdy kurczak usadowi sie dokładnie na butelce, wtedy stawiamy ją na średniej wielkości blaszce, a następnie wkładamy na blachę od piekarnika na dolny poziom.
Przed włożeniem do piekarnika do piwa wsypujemy odrobinę soli, aby piwo zaczęło się pienić.
Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad 1,5 godziny gdyż kurczak ważył około 1,6 kg.
Tak 40 minut przed końcem pieczenia dokładamy przygotowane ziemniaki, które obtaczamy w oleju z przyprawami ( nie musimy dokładać ziemniaków).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:20
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak