Monkey butter

Monkey butter

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ananas w puszce

    800 g
  • banan

    6
  • wiórki kokosowe

    30 g
  • cukier

    165 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ananasy miksujemy w blenderze na gładkie purée. Wiórki kokosowe mielimy tak, aby uzyskać konsystencję mąki. Do rondelka przekładamy ananasy, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mączkę kokosową i sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Masa powinna być gładka, a swoją konsystencją powinna przypominać dżem. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.

Notes

- w oryginalnym przepisie jest 3 szklanki cukru. Dla mnie to stanowczo za dużo
- smarowidło można zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności
- smarowidło świetnie nadaje się do naleśników, pankaces’ów, gofrów, tostów i innych deserów

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.03.2018 06:48
Ciekawa propozycja. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat