Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Muffiny

mąka 200 g
cukier 150 g
sól szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat łyżka
cynamon łyżeczka
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
kawa rozpuszczalna łyżeczka
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2/3 łyżeczki
mleko 75 ml
miód płynny 1 i 1/2 łyżki
olej 125 ml
maślanka 150 ml
jajko 2 średnie

Krem

serek mascarpone 200 g
śmietana 30% 150 g
cynamon
cukier puder

Dodatkowo

kolorowa posypka srebrne perełki różnej wielkości

Przepis i sposób przygotowania na: MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE

Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam.
W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia.
Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję.
Przelewam mokre składniki do miski z mąką, miksuję na jednolitą masę.
Formę na muffiny wykładam papilotkami, wlewam masę (zostawiam około 1 cm od góry bez masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy.
Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak