Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 gram
pierś z kurczaka 1/2 kg
olej kokosowy 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
por 1 kawałek
cebula 1/2 szt
papryka czerwona 1 mała szt
bulion drobiowy 1/2 litra
cytryna 1/2 szt
fasola czerwona z puszki 1 puszka
pomidor 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
parmezan do posypania
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć lekko solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Zdjąć z patelni.
Na patelnię dolać jeszcze łyżkę oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż stanie się szklista.
Wlać bulion i sok z cytryny, dodać fasolę ryż, kurczaka i pomidory pokrojone w kostkę. Wymieszać i dusić 10 minut pod przykryciem.
Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i dusić jeszcze przez około 6-7 minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gotowe danie nałożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.01.2018 16:45
Pyszne i kuszące.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak