Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z gotowanym mięsem i suszonymi grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 1 garść
żeberka wieprzowe 800 gram (ugotowane)
cebula 1 szt
olej kokosowy 1 łyżka
mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1/3 szklanki
jajko 1 szt
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
jajko do panierowania
olej do smażenia

Porada

Do przygotowania krokietów użyłam mięsa, na którym gotowałam zupę.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z gotowanym mięsem i suszonymi grzybami

Grzyby dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnie gotować przez 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić grzyby.
Ugotowane mięso obrać z kości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym.
Mięso, grzyby i cebulkę wymieszać i zmielić w maszynce. Doprawić farsz pieprzem i solą.
Przygotować ciasto na naleśniki z mleka, mąki, wody gazowanej, jajka , szczypty soli i oliwy. Usmażyć naleśniki. Nakładać farsz, zawijać krokiety.
Panierować bułce tartej i rozbełtanym jajkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak