Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser na sernik 1 kg
jajko 5 dużych sztuk
cukier 1 niepełna szklanka
cukier waniliowy 1 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 15 dag
masa kajmakowa 20 dag

Pianka

śmietana kremówka 30 % 330 ml
masa krówkowa 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 lekko kopiasta łyżka
gorąca woda niewielka ilość
cukier puder ewentualnie do smaku

Dodatkowo

biszkopty okrągłe około 40 dag
czekolada mleczna 5 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Użyłam ser w wiadereczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką.

Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania z mojego przepisu, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i dokładnie ubijamy, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku.

4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Podanie: Po tym czasie sernik kroimy w kwadraty, tak żeby w każdym znalazł się biszkopt. Podajemy i smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:09
Dobry sernik.
Jagódka17
Jagódka17 11.01.2018 15:26
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak