Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki mięsne z brokułem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
masło lub margaryna 140 g
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 40 g
śmietana 18 proc 200 g
sól 1/2 łyżeczki
oregano

nadzienie

brokuł mały
mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 1 sztuka
cebula 2 sztuki
suszone pomidory 60 g
papryka czerwona świeża 80 g
ogórek świeży 180 g
bułka czerstwa 1 sztuka + mleko do maczania
oregano
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki mięsne z brokułem

Do zmielonego mięsa dodajemy posiekane suszone pomidory, cebule, starty na grubych oczkach ogórek i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Potem dodajemy zmiękczoną w mleku pokruszoną bułkę .
Brokuł krótko obgotować i ostudzić.
Ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy pokruszone drożdże, oregano, mieszamy.
Margarynę roztapiamy i przestudzamy.
Mąkę mieszamy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy na lśniące ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kokilki, naczynia do zapiekania 10 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy i wypełniamy spód i boki kokilek.

Potem po środku układamy kawałek brokuła, wypełniamy warstwą mięsa i przykrywamy niewielkim kawałkiem ciasta. U mnie to była choinka.
Zapiekanki pieczemy w 180 C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak