Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 gram
wołowina 300 gram
cebula 1 szt
pieczarki 200 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
ser żółty 100 gram
śmietana 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
masło 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

Wołowinę umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Dodać paprykę wędzoną, 2 łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wymieszać i wstawić na noc do lodówki.
Ziemniaki obrać i gotować przez 13 minut w osolonej wodzie, licząc od momentu wrzenia. Następnie pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie. Dodać mięso, smażyć aż straci swój czerwony kolor. Dodać pomidory w puszce, pieprz, sól, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i dusić kilka minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle, posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i układać warstwy zapiekanki: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i gałką muszkatołową. Posmarować wierzch zapiekanki.
Piec pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku nagrzanym to temperatury 180 stopni. Odkryć naczynie i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 10.01.2018 07:50
takie zapiekanki to ja lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak