Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z proszkiem budyniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
woda gazowana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
budyń 1/2 opakowania
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki

Porada

Proszek budyniowy nadaje plackom ciekawego smaku oraz delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z proszkiem budyniowym

Kroki postępowania

1
Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy.
Krok 1 - Naleśniki z proszkiem budyniowym  foto
2
Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni).
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Krok 2 - Naleśniki z proszkiem budyniowym  foto
3
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się.

(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.
Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają.
Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.
Krok 3 - Naleśniki z proszkiem budyniowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:37
zawsze sa dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak