Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 1 kg
wątróbka 1/2 kg (z indyka)
boczek surowy 1/2 kg
cebula 2 szt
bułka czerstwa 2 szt
jajko 1 szt
Majeranek suszony Prymat 2 czubate łyżki
cząber 1 czubata łyżka
sól
pieprz
olej do smażenia
marchew 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie kilka ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

Cebulę pokroić w piórka i poddusić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podsmażać partiami na olej.
Boczek oczyścić, zalać zimną wodą. Gotować przez 45 minut w osolonej wodzie razem z marchewką, z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Następnie wyjąć mięso z wywaru i zmielić je w maszynce razem z wątróbką, cebulą i marchewką.
Wywar przestudzić i namoczyć w nim bułki. Odcisnąć je i zmielić. Wymieszać masę, dodać jajko i przyprawy. Przełożyć do podłużnej formy. Piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podane składniki wystarczają na dwie formy pasztetu.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak