\"Placek babuni\"

\"Placek babuni\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • mleko

    300 ml
  • cukier puder

    20 dkg
  • jaja

    4
  • masło

    15 dkg
  • drożdże

    7 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę dać na stolnicę, żółtka rozbić z mlekiem, dodać stopione masło, drożdże rozrobione z 4 łyżkami mleka, a następnie resztę składników. Zrobić gęste ciasto. Z białek ubić pianę, dolać. ciasto związać w serwetę, wrzucić do wody. Gdy wypłynie- zrobić 3 placki i piec. ciasto ma tę zaletę że jest 2 tygodnie świeże i wilgotne, można je przełożyć dżemem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat