Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż arborio 150 g
polędwica z indyka 200 g
kurkuma 3 cm kawałek (świeża)
imbir 2 cm kawałek
pomidory suszone 6 szt.
natka pietruszki 1 mały pęczek
szalotka 2 szt.
białe wino 1 kieliszek
ser kozi 3 łyżki (startego)
masło 1 plaster
oliwa
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Porada

Pamiętajmy o rękawiczkach przy krojeniu świeżej kurkumy, ponieważ mocno barwi skórę .

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. W międzyczasie do ryżu dodajemy drobno pokrojoną kurkumę, imbir i suszone pomidory. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Polędwiczkę z indyka kroimy w kostkę, polewamy ją oliwą z oliwek oprószamy pieprzem cytrynowym i smażymy na drugiej patelni.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażone kawałki indyka. Na koniec dodajemy starty kozi ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy pieprzem cytrynowym, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.

Zamiast pietruszki możemy użyć także świeżej kolendry - wtedy całość będzie jeszcze bardziej orientalna.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak