Domowy hamburger

Domowy hamburger

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    0,5 kg
  • bułka do hamburgerów

    4 szt
  • ser żółty

    kilka plasterków
  • ogórki konserwowe

    4 szt
  • sałata

    kilka listków
  • cebula czerwona

    1 szt
  • majonez

  • ketchup pikantny

  • musztarda

  • sól i pieprz

  • woda

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i wlewamy wodę. Wyrabiamy i dzielimy na 4 części, przygniatając spodem talerza, robimy cienkie placki (w trakcie smażenia bardzo się skurczą).
2. Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do musztardy, majonezu i ketchupu, (proporcja 1-1-1), w taki sposób powstaje sos. ogórki, których brakuje na zdjęciu :), kroimy w cienkie słupki. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki i kładziemy wg. uznania na usmażonego z jednej strony kotleta, smażąc go z drugiej strony. Przekrojone bułki lekko przypiekamy na suchej patelni by były ciepłe i chrupiące. Na spód bułki smarujemy sos, następująco kładziemy sałatę, ogórka, mięso z serem i przykrywamy górną częścią bułki.
Na koniec wbijamy patyczek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat