Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne lukrowane pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiam ten świąteczny czas, pełen cudownych zapachów i wyjątkowej atmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Zapraszam :)

 

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 1 kilogram
miód prawdziwy 2 szklanki
olej 1 szklanka
jajko 4 sztuki
kakao 2 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 kopiasta łyżka
cukier 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka

Lukier:

białko 2 sztuki
cukier puder około 2 szklanki
barwnik spożywczy do ciast według uznania

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy
perełki cukrowe według uznania

Porada

Białko należy sparzyć. Ilość cukru pudru zależy od tego jak duże mamy białko. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 8-10 blaszek pierniczków.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne lukrowane pierniczki

1. Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.

2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.

4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników.

5. Pierniczki dowolnie dekorujemy lukrem i posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

6. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:33
Piękne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak