Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z pasternaku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pasternak 500 g
mąka ziemniaczana 200 g
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z pasternaku

Pasternak obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ze szczyptą cukru i soli, do miękkości.
Następnie odcedzamy, studzimy i mielimy na maszynce o średnich oczkach.
Do pasternaku dodajemy mąkę, szybko zagniatamy na gładko i formujemy kluski. Na środku robimy wkląsk.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.01.2018 14:09
Widzę że pasternak wraca do łask. U nas w Irlandii półn. jest w każdym sklepie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak