Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 600 g
mąka żytnia 100 gram
zakwas piekarski 20 gram
drożdże świeże 20 gram
sól 15 gram
woda ciepła 450 ml

Porada

(*) Chleb ze zdjęcia był pieczony w większej formie, dlatego wyszedł odrobinę płaski.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Ręcznie potrwa to około 10 minut, a mikserem - 5 minut na wolnych obrotach i 3 na średnich.)
Krok 1 - Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach  foto
2
Następnie ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie masę przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej olejem, ponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut.
Krok 2 - Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach  foto
3
Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu - pieczywo zrosić wodą (aby nadać połysk skórce), a po ostudzeniu przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.
Krok 3 - Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:36
swojski jest najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak