Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z pomarańczami i żurawiną
Przyprawy mieszamy i dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami mięso, jak w środku tak i zewnątrz.
Kaczkę obkładamy obranymi , pokrojonymi ząbkami czosnku.
Kaczka powinna być dobrze doprawiona natarta przyprawami.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kaczkę nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami ( obranymi i pokrojonymi pomarańczami wymieszanymi z garścią żurawiny i majerankiem.)
Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką kuchenną i przekładamy do brytfanki.
Następnie kaczkę polewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw dokładnie myjemy).
Kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, podlewamy jeszcze niewielką ilością wody i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.(ja przykrywam folią aluminiową).
Po tym czasie zdejmujemy folie , zmniejszamy temperaturę i pieczemy kaczkę do miękkości około 1 - 1,5 godziny. (w zależności jakie kto lubi miękkie mięso) często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.