Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z pomarańczami i żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaczka 1 szt,
Majeranek suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku,
pomarańcze 2 szt,
sok z pomarańczy 1 szt,
żurawina suszona garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z pomarańczami i żurawiną

Kaczkę dokładnie oczyszczamy,myjemy a następnie dobrze osuszamy.
Przyprawy mieszamy i dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami mięso, jak w środku tak i zewnątrz.
Kaczkę obkładamy obranymi , pokrojonymi ząbkami czosnku.
Kaczka powinna być dobrze doprawiona natarta przyprawami.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kaczkę nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami ( obranymi i pokrojonymi pomarańczami wymieszanymi z garścią żurawiny i majerankiem.)
Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką kuchenną i przekładamy do brytfanki.
Następnie kaczkę polewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw dokładnie myjemy).
Kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, podlewamy jeszcze niewielką ilością wody i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.(ja przykrywam folią aluminiową).
Po tym czasie zdejmujemy folie , zmniejszamy temperaturę i pieczemy kaczkę do miękkości około 1 - 1,5 godziny. (w zależności jakie kto lubi miękkie mięso) często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:14
dobre mieso.
Bożena Matuszczyk 06.01.2018 13:10
Była smaczna ,zazwyczaj robię nadzianą jabłkami i żurawiną.;)
Babeczka35 03.01.2018 07:45
Taka kaczuszka to musi być pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak