Chili con carne

Chili con carne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

2-3 porcje:

  • mięso mielone

    250 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszki
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • bulion

    100 ml

Przyprawy

  • oregano

    3/4 łyżeczki
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

  • sól do smaku

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebule pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na odrobinie oleju.
Dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
W międzyczasie całość lekko posolić, posypać oregano i kminem rzymskim.
Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne).
Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
Po tym czasie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy).
Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut.
Podawać z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 12:36
dobre jedzenie.

Babeczka35

03.01.2018 07:46
Super danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat