Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2-3 porcje:

mięso mielone 250 gram
cebula 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
kukurydza w puszce 1/2 puszki
papryczka chili 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
bulion 100 ml

Przyprawy

oregano 3/4 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól do smaku

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Cebule pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na odrobinie oleju.
Dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
W międzyczasie całość lekko posolić, posypać oregano i kminem rzymskim.
Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne).
Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
Po tym czasie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy).
Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut.
Podawać z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:36
dobre jedzenie.
Babeczka35 03.01.2018 07:46
Super danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak