Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa przyprawa do piernika.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
cynamon laski kilka sztuk
goździki mielone 1-2 łyżeczki
kardamon ziarna kilka ziarenek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
anyż gwiazdki 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa przyprawa do piernika.

Do tej pory kupowałam przyprawę do piernika, ale widząc jak wiele osób na różnych bogach kulinarnych przygotowuje ją samodzielnie, postanowiłam i ja się skusić o jej przygotowanie. A jak jest u Was? Robicie czy kupujecie. Zapraszam :)

Taka przyprawa wyjątkowo pachnie i nie ma w niej tak tak jak w przypadku kupnej zbędnego cukru czy kakao. A już za niedługo święta i już trzeba pomyśleć o piernikach i pierniczkach. A taka domowa przyprawa będzie jak znalazł.

Do przygotowania przyprawy będziemy potrzebowali tarki z bardzo drobnymi oczkami, moździerza, młynka ręcznego lub ewentualnie młynka do kawy.
Następnie trzeba przygotować wszystkie potrzebne przyprawy.

U mnie są to:

1. Imbir mielony 2 łyżeczki.
2. Cynamon w laskach ( najlepiej cejloński ) kilka sztuk, żeby otrzymać co najmniej 4 łyżeczki mielonego.
3. Goździki mielone ( doczytałam, że te całe ciężko jest zmielić )
4. Kilka ziarenek kardamonu.
5. Pieprz kolorowy 1 łyżeczka.
6. Gwiazdki anyżu- 2 sztuki
7. Ziele angielskie całe 1 łyżeczka
8. Gałka muszkatołowa cała lub mielona ( u mnie mielona 2 łyżeczki ).

Wykonanie:
Pieprz kolorowy, ziele angielskie i kardamon mielimy w młynku. Gałkę muszkatołową jeżeli mamy w całości to ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, tak samo ścieramy cynamon. Gwiazdki anyżu dokładnie ucieramy w moździerzu, jeżeli mamy goździki całe to również rozcieramy w moździerzu.
Następnie wszystkie przyprawy przesiewamy przez bardzo drobne sitko. Wkładamy do słoiczka, zakręcamy i gotowe.
Używamy do pierników, pierniczków i ciasteczek.
Taka przyprawa jest bardziej wyrazista w smaku niż kupna. Ja swoją robiłam tak ta oko, ale proporcje przypraw możecie dać według uznania.
Pamiętajmy, że młynek do kawy przejdzie wszystkimi przyprawami. Doczytałam, że wszystkie przyprawy można utrzeć w robocie z ostrym nożem lub w moździerzu, ale ja robiłam po swojemu.
Jeżeli nie macie w czym zmielić to można wszystkie przyprawy kupić gotowe już zmielone i je dokładnie ze sobą wymieszać.

Smacznych inspiracji życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:30
Zrobię taką.
gusia1000 03.06.2018 09:21
Warto taką robić.
Babeczka35 03.01.2018 07:47
To super, ja zaczęłam w tym roku i tak pozostanie :)
Jagódka17
Jagódka17 02.01.2018 13:45
też zawsze robię sama

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak