Przepis i sposób przygotowania na: Domowa przyprawa do piernika.
Taka przyprawa wyjątkowo pachnie i nie ma w niej tak tak jak w przypadku kupnej zbędnego cukru czy kakao. A już za niedługo święta i już trzeba pomyśleć o piernikach i pierniczkach. A taka domowa przyprawa będzie jak znalazł.
Do przygotowania przyprawy będziemy potrzebowali tarki z bardzo drobnymi oczkami, moździerza, młynka ręcznego lub ewentualnie młynka do kawy.
Następnie trzeba przygotować wszystkie potrzebne przyprawy.
U mnie są to:
1. Imbir mielony 2 łyżeczki.
2. Cynamon w laskach ( najlepiej cejloński ) kilka sztuk, żeby otrzymać co najmniej 4 łyżeczki mielonego.
3. Goździki mielone ( doczytałam, że te całe ciężko jest zmielić )
4. Kilka ziarenek kardamonu.
5. Pieprz kolorowy 1 łyżeczka.
6. Gwiazdki anyżu- 2 sztuki
7. Ziele angielskie całe 1 łyżeczka
8. Gałka muszkatołowa cała lub mielona ( u mnie mielona 2 łyżeczki ).
Wykonanie:
Pieprz kolorowy, ziele angielskie i kardamon mielimy w młynku. Gałkę muszkatołową jeżeli mamy w całości to ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, tak samo ścieramy cynamon. Gwiazdki anyżu dokładnie ucieramy w moździerzu, jeżeli mamy goździki całe to również rozcieramy w moździerzu.
Następnie wszystkie przyprawy przesiewamy przez bardzo drobne sitko. Wkładamy do słoiczka, zakręcamy i gotowe.
Używamy do pierników, pierniczków i ciasteczek.
Taka przyprawa jest bardziej wyrazista w smaku niż kupna. Ja swoją robiłam tak ta oko, ale proporcje przypraw możecie dać według uznania.
Pamiętajmy, że młynek do kawy przejdzie wszystkimi przyprawami. Doczytałam, że wszystkie przyprawy można utrzeć w robocie z ostrym nożem lub w moździerzu, ale ja robiłam po swojemu.
Jeżeli nie macie w czym zmielić to można wszystkie przyprawy kupić gotowe już zmielone i je dokładnie ze sobą wymieszać.
Smacznych inspiracji życzę.