Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Palmiery piernikowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukier 1/3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Palmiery piernikowe

Kroki postępowania

1
Cukier należy wymieszać z przyprawą do piernika.
Krok 1 - Palmiery piernikowe foto
2
Papier, w który było zwinięte ciasto francuskie oprószyć cukrem piernikowym, a następnie ponownie ułożyć na nim płat ciasta.
Ciasto obficie posypać cukrem i lekko go docisnąć.
Krok 2 - Palmiery piernikowe foto
3
Następnie dłuższe boki zwinąć ku środkowi (każdy bok do połowy) i całość pokroić na około 8-10 mm plasterki.
(Aby ciasto lepiej kroiło się - uprzednio można je schłodzić w lodówce.)
Krok 3 - Palmiery piernikowe foto
4
Palmiery ze sporymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, posypać pozostałym cukrem i lekko spłaszczyć za pomocą dłoni.
Krok 4 - Palmiery piernikowe foto
5
Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut (po 8-10 minutach ciastka przełożyć na drugą stronę) w 200 stopniach.
(Ciasteczka powinny być rumiane, a cukier roztopiony.)
Palmiery ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 5 - Palmiery piernikowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:36
ladne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak