Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Fistaszek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka 400 g
jajko 4 szt
masło 150 g
miód 1,5 łyżki
cukier 1/3 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

masa orzechowa

masło 100 g
cukier 1/2 szkl
miód 2,5 łyżki
orzeszki ziemne 250 g

Biszkopt ciemny

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
olej 4 łyżki
mąka 1 szkl
kakao 1,5 łyżki
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa budyniowa

mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier puder 5 łyżek
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Fistaszek

1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku. Dodaję cukier, miód oraz orzechy ziemne. Mieszam i smażę około 5 minut, cały czas mieszając. Masę odstawiam do przestudzenia.

2. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Drugą porcję ciasta także rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na wierzch wykładam masę orzechową, wyrównuję. Ciasto piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

4. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.

5. Na ciasto miodowe wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopcie rozsmarowuję drugą część masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto miodowe z orzechami. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.01.2018 13:46
Smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak