Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy sernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 25 dag
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka

Masa serowa

ser biały 70 dag z wiaderka
cukier 2/3 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śmietana 30% 150 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 5 szt
puree z dyni 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
aromat cytrynowy pomarańczowy do smaku

Beza migdałowa

białko 4 szt
cukier 13 dag
mąka tortowa 3,5 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
ocet 1 łyżka
sól szczypta
aromat migdałowy 0,5 łyżeczki

Lukier biały

cukier puder 5 dag
sok z cytryny 0,5 łyżki

Pozostałe składniki

spirytus do polewy

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy sernik

Kroki postępowania

1
Masa serowa:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mus z dyni, zmiksować.
Krok 1 - Kolorowy sernik  foto
2
Pod koniec dodać ubitą śmietankę, skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu pomarańczowego, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Kolorowy sernik  foto
3
Ciasto:
Do garnka włożyć masło, dodać mleko, kakao i cukier, mieszając gotować 4-5 minut. Odlać pół szklani, resztę ostudzić.

Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Krok 3 - Kolorowy sernik  foto
4
Beza migdałowa:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Następnie partiami dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i ocet.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kolorowy sernik  foto
5
Blaszkę z bokami o wymiarach 21/35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne, białe i masę serową.

Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić i ozdobnie oblać białym lukrem i odłożoną polewą wymieszaną z łyżką spirytusu lub soku z cytryny.

Lukier:
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem z cytryny.
Krok 5 - Kolorowy sernik  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.01.2018 13:57
Super serniczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak