Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety ryżowe w śmietanie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 250 g
ryż 80 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
masło 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mięta świeża siekana 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
bulion drobiowy 1/2 litra
śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety ryżowe w śmietanie

Ugotowałem ryż. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, zeszkliłem na maśle.
Mięso zmieliłem. Dodałem do niego ostudzony ryż, cebulę, jajko, sól i pieprz.
Na koniec dodałem pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie wymieszałem.
Z masy uformowałem niewielkie pulpety, obtoczyłem w mące, smażyłem na złoty kolor.
Następnie zalałem rosołem, dusiłem 5 minut. Do rosołu dodałem śmietanę i sok z cytryny.
Pulpety podałem polane sosem i posypane świeżą pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 29.12.2017 15:31
ciekawy pomysł na obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak