Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery orzechowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 1 szkl
margaryna 100 g
mąka 200 g
jajko 6 szt
sól szczypta

Krem

orzechy włoskie 200 g
mleko 200 ml
cukier 1 szkl
masło 200 g

Polewa

czekolada gorzka 1 tabliczka
mleko 1 łyżka
orzechy włoskie 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery orzechowe

1. Mąkę, margarynę oraz sól przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Studzę. Do ciasta wbijam po jednym jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół.
2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. Masą przekładam upieczone eklery.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozsmarowuję na wierzchu eklerów. Eklery posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 30.12.2017 15:47
Wspaniale wyglądają
Patrycja33 29.12.2017 15:29
smakowity deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak