Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, czekolady dzielimy na kostki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej (na parze). Zawartość miski studzimy.
KROK 2. Jajka ubijamy za pomocą miksera, a następnie partiami dosypujemy cukier, przez cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, ostudzone masło i czekoladę - ponownie miksujemy.
KROK 3. Orzechy włoskie rozbijamy w moździerzu, a następnie dodajemy do czekoladowej masy - całość mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut.
KROK 4. Masę marcepanową dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę oraz miód i podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Lekko tężejącą masę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto kroimy dopiero po odpowiednim stężeniu polewy marcepanowej.
Życzę smacznego! :)