Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe uszka z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 0,5 kg
jajko 1 szt
woda ciepła 1 szkl
masło 2 łyżki
kwaśna śmietana 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki

Dodatkowo

szpinak mrożony 1 kulka
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżka
puree z dyni 3 łyżki

Farsz

pieczarki 40 dag
cebula 1 szt
grzyby suszone 2-3 dag
soczewica czerwona 3-4 łyżki
kasza 3-4 łyżki komosa ryżowa
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Uszka podawać okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulką lub z czerwonym barszczem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól, ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem, śmietanę, posiekać.
Krok 1 - Kolorowe uszka z grzybami foto
2
Następnie podzielić na trzy części. Do jednej części dodać pure z dyni, do drugiej młody jęczmień mielony i szpinak, trzecią część pozostawić jasną.
Krok 2 - Kolorowe uszka z grzybami foto
3
Wszystkie trzy kolory ciasta oddzielnie zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. ( Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki )
Krok 3 - Kolorowe uszka z grzybami foto
4
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, odparować.
Krok 4 - Kolorowe uszka z grzybami foto
5
Suszone grzyby umyć, zamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej na 2 godziny, następnie ugotować, ostudzić, drobno posiekać.
Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie wsypać na sito, przelać wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ugotowaną i osączoną komosę ryżową, grzyby i soczewicę połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Krok 5 - Kolorowe uszka z grzybami foto
6
Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować, foremką do babeczek wykroić krążki, nałożyć porcje farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Oba rogi pierożka zawinąć na palcu i zlepić.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Krok 6 - Kolorowe uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.01.2019 21:20
Bardzo fajnie to wymyśliłaś, podoba mi się !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak