Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże świeże 1,5 dag
mleko ciepłe 150 ml
miód prawdziwy 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt
masło lub margaryna 5 dag

Kruszonka

mąka pszenna 15 dag
masło 7 dag
cukier 7 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt

Pozostałe składniki

marmolada 1 szklanka
konfitura z płatków róży 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i 2 łyżkach mleka. Wymieszać z łyżeczką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, dodać mleko, jajko, miód, masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę.
Mąkę z cukrem, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak aby powstały okruszki ciasta.
Krok 1 - Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką foto
2
Wyrośnięte ciasto przerobić, rozwałkować, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą z płatków róży, zwinąć w roladę.
Krok 2 - Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką foto
3
Pokroić w 1,5 cm krążki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3 - Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką foto
4
Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Krok 4 - Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 27.12.2017 11:39
Bardzo smaczne drożdżóweczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak