Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z borówek, aronii i truskawek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
borówka amerykańska 0,5 kg
owoce 0,5 kg aronia
cukier 80 dag
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówek, aronii i truskawek

Kroki postępowania

1
Aronie zamrozić przynajmniej na 24 godziny. Następnie wymieszać z borówkami, włożyć na palnik, wlać pół szklanki wody i gotować mieszając od czasu do czasu.
Krok 1 - Dżem z borówek, aronii i truskawek foto
2
Po upływie dwudziestu minut gotowania część aronii z borówkami rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować. Wsypać truskawki, wymieszać i gotować około 20 minut, odłożyć na 2-3 godziny.
Krok 2 - Dżem z borówek, aronii i truskawek foto
3
Następnie zagotować, wsypać cukier i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania wymieszać z sokiem z cytryny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, pasteryzować około 20 minut.
Krok 3 - Dżem z borówek, aronii i truskawek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak