Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże świeże 2 dag
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczka
woda letnia 250 ml
słonecznik łuskany 10 dag
siemię lniane 3-4 łyżki
olej 2 łyżki

Pozostałe dodatki

sezam czarny 2 łyżki
cebula 2 szt
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki wody, wsypać łyżkę mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć na 10 minut.
Resztę mąki wsypać do drugiej miski,wymieszać z ziarnami, solą, połączyć z resztą wody olejem i rozczynem. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od miski.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę..
Krok 1 - Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką foto
2
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, ostudzić.
Krok 2 - Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką foto
3
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować formując prostokąt. Równo rozłożyć cebulkę i zwinąć jak roladę.
Krok 3 - Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką foto
4
Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarze 22/14 cm. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką foto
5
Następnie chlebek posmarować wodą, posypać sezamem, nakłuć patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.
Krok 5 - Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 27.12.2017 16:08
Świetny chlebek
bietka 27.12.2017 13:08
Smaczny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak