Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 700 g
Pieprz czarny Prymat w młynku
pistacje posiekane 7 łyżek (drobno)
Bułka tarta klasyczna Prymat 7 łyżek (z chleba orkiszowego)
szalotka 2 szt. (drobno siekana)
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 4 łyżki
czosnek 1 ząbek (przez praskę)
oliwa 8 łyżek
buraki 3 szt.
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami

Rozdrobnione pistacje prażymy na suchej patelni i mieszkamy z bułką tartą, szalotką, skórką cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem. Karpia dzielimy na dzwony i płuczemy zimną wodą. Układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy pistacjowym farszem lekko go dociskając do ryby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180˚ i pieczemy przez 20 minut. Buraczki myjemy, każdy zawijamy oddzielnie w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚ i pieczemy przez godzinę. Rodzynki zalewamy wrzącą woda i moczymy ok. 20 minut. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy, mieszkamy z odsączonymi rodzynkami. Doprawiamy cynamonem i sporą ilością zmielonego pieprzu, mieszamy i podgrzewamy.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak