Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami

Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    700 g
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • pistacje posiekane

    7 łyżek (drobno)
  • bułka tarta

    7 łyżek (z chleba orkiszowego)
  • szalotka

    2 szt. (drobno siekana)
  • skórka z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    4 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek (przez praskę)
  • oliwa z oliwek

    8 łyżek
  • buraki

    3 szt.
  • sok z pomarańczy

    1/2 szklanki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozdrobnione pistacje prażymy na suchej patelni i mieszkamy z bułką tartą, szalotką, skórką cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem. Karpia dzielimy na dzwony i płuczemy zimną wodą. Układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy pistacjowym farszem lekko go dociskając do ryby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180˚ i pieczemy przez 20 minut. Buraczki myjemy, każdy zawijamy oddzielnie w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚ i pieczemy przez godzinę. Rodzynki zalewamy wrzącą woda i moczymy ok. 20 minut. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy, mieszkamy z odsączonymi rodzynkami. Doprawiamy cynamonem i sporą ilością zmielonego pieprzu, mieszamy i podgrzewamy.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat