Przepis i sposób przygotowania na: Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami
Rozdrobnione pistacje prażymy na suchej patelni i mieszkamy z bułką tartą, szalotką, skórką cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem. Karpia dzielimy na dzwony i płuczemy zimną wodą. Układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy pistacjowym farszem lekko go dociskając do ryby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180˚ i pieczemy przez 20 minut. Buraczki myjemy, każdy zawijamy oddzielnie w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚ i pieczemy przez godzinę. Rodzynki zalewamy wrzącą woda i moczymy ok. 20 minut. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy, mieszkamy z odsączonymi rodzynkami. Doprawiamy cynamonem i sporą ilością zmielonego pieprzu, mieszamy i podgrzewamy.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM