Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wigilijny

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 4 szt.
czosnek 2 ząbki
prawdziwki 1 garść (suszone)
wywar warzywny 2 l (marchew,seler,pietruszka,por)
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 ziarna
majeranek 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
natka pietruszki 3 łyżki (siekana)
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny

Grzyby płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 1 godzinę w temperaturze 190˚. Rozwijamy z folii, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. dodajemy starte buraki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu przez około 3−4 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Wywar warzywny cedzimy (najlepiej odczekać jeden dzień, jeśli mamy czas, wówczas barszcz będzie bardziej intensywny) i łączymy z wywarem z grzybów.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.12.2017 11:35
Pyszny i bardzo lubiany barszczyk;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak