Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    4 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • prawdziwki

    1 garść (suszone)
  • wywar warzywny

    2 l (marchew,seler,pietruszka,por)
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • majeranek

    2 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty

    6 ziaren
  • natka pietruszki

    3 łyżki (siekana)
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 1 godzinę w temperaturze 190˚. Rozwijamy z folii, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. dodajemy starte buraki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu przez około 3−4 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Wywar warzywny cedzimy (najlepiej odczekać jeden dzień, jeśli mamy czas, wówczas barszcz będzie bardziej intensywny) i łączymy z wywarem z grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

25.12.2017 11:35
Pyszny i bardzo lubiany barszczyk;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat