Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bita śmietana z mleczka kokosowego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko kokosowe 1 puszka
cukier puder 1 łyżka

Porada

Mleko kokosowe powinno być pełnotłuste i bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała od płynnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Bita śmietana z mleczka kokosowego


Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
(Im dłużej mleko będzie chłodzone, tym śmietanka łatwiej się ubija.)
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć opcjonalnie z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
(Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:33
warto taka robic.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak